Recepty

18.09.2008 12:03

 

 


Brambory zapečené se slaninou

Tahle americká specialita se hodí jako příloha i jako samotné jídlo. Mléko spolu s moukou vytvoří jemnou omáčku, která báječně ,spojí‘ brambory...


Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 200 g másla
  • 500 ml mléka
  • 6 lžic hladké mouky
  • 1/2 lžíce sladké papriky
  • 8 plátků slaniny, nakrájených  na kostičky
  • sůl na dochucení

Doba přípravy: 20

Pečení: 60 minut

Počet porcí: 4

Příprava jídla:

1. Předehřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Středně velký zapékací pekáč vymažte máslem. Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.

2. Třetinu brambor narovnejte na dno peká- če (měly by se částečně překrývat), poprašte je dvěma lžícemi hladké mouky, poklaďte kousky másla a polovinou slaniny; podle chuti osolte. Stejně připravte další dvě vrstvy. Poslední už jen poprašte zbytkem mouky a osolte.

3.
Mléko zahřejte tak, aby se skoro vařilo, vsypte do něj papriku a zamíchejte. Nalijte směs na brambory; mouka na horní vrstvě by se měla rozpustit. Pečte hodinu, prvních dvacet minut přikryté.
 
Zpět