Jan zabít nudu ve vztahu

19.09.2008 13:05

 

 

Není vaše chyba, když po vás erotické vyzařování partnera, kterého znáte jak své boty, klouže jako kapičky po pláštěnce.

Není vaše chyba, když po vás erotické vyzařování partnera, kterého znáte jak své boty, klouže jako kapičky po pláštěnce.

 

"Nudíš mě, Romeo!" Něco takového by nejspíš řekla Julie svému drahému Romeovi po dvaceti letech jejich manželství. Neboť nuda, stereotyp a rutina ve vztahu by se určitě nevyhnula ani jim...

Reklama:
Nemusíte být ani vzájemně opotřebovaní manželé po dvaceti letech, abyste se občas masochisticky neporýpali ve vzpomínkách na první týdny a měsíce vztahu... V práci jste tenkrát ve dvě odpoledne nedočkavostí div nerozkousali klávesnici, protože na rande jste mohli letět až v pět. Místo angažovaného plnění pracovních úkolů jste po většinu času jen vymýšleli, jestli toužebně očekávaný večer začít koncertem nebo kinem, skleničkou či romantickou procházkou, a nebo jestli rovnou skočit do postele.

Protože co bylo tenkrát zdaleka nejúžasnější, byl přece sex. Dneska už z práce neletíte do jeho náruče, ale vlečete se každodenní trasou do supermarketu. Dilema ve výběru vhodné­ho večerního programu řešíte stále, jenže televizního, a vášnivý sex se proměnil v jakousi mlhavou vzpomínku, kterou si vybavujete stejně nezřetelně jako samé jedničky na vysvědčení v první třídě. Zaboha nechápete, kdy a jak se z těch zdánlivě samozřejmých jedniček staly pětky...

Milenecké vztahy téměř bez výjimky začínají bouřlivě a intenzivně, jenomže dřív či později se startovní drive vytratí. Je to nemilý a vlastně velmi nefér paradox! Zů­stáváte spolu, protože se znáte lépe a důvěrněji, ale čím déle a důvěrněji se znáte, tím všednější si navzájem jste. Znamená to tedy snad, že je každý dlouhodobý vztah předem odsouzen ke stereotypu?

Chemické prokletí

Chtít, aby to mezi vámi i po pěti letech partnerského vztahu jiskřilo jako vánoční prskavky, je jako snažit se naučit kočku aportovat. Tedy jinak řečeno, z biologického hlediska na hranici nemožného... Když se zamilujeme, náš mozek a nervový systém zaplaví nejenom obrovský příval fenylethylaminu, což je variace na drogu amfetamin, ale také hormony štěstí: serotonin a endorfin.

Jenomže s postupujícím časem na milostné drogy tělo přestává reagovat. Není tedy pak vaše chyba, když po vás erotické vyzařování partnera, kterého znáte jak své boty, klouže jako kapičky po pláštěnce. Milostná imunita přichází po deseti měsících až roce a půl vztahu a můžete se klidně vsadit, že jednoho dne zaklepe i na vaše dveře.

Pozor, není to ale žádná tragédie, pokud jste našli toho pravého, totální okouzlení se pozvolna proměňuje v hluboký obdiv a laskavé, vstřícné porozumění, zamilovanost pak v lásku. Ale bohužel, rutina má spadeno i na osudové milence.

Modelujte se!

Než ji začnete bourat a všemožně zatracovat - rutina není sprosté slovo. Jenom každodenním soužitím poznáte, jestli je váš muž opravdu do nepohody. Bez určité rutiny by také většina vztahů ani technicky nefungovala - třeba ranní jízdní řád v koupelně už zachránil mnohá manželství.

Jenomže i Romea s Julií by pěkně otrávilo, kdyby roky dělali jen to samé. Když se vám tedy zdá, že vás partnerská nuda tíží jako koule u nohou, představte si svůj vztah jako modelínu. Z jednoho balení se dá vytvořit x různých variací, záleží na zručnosti modeláře...

Takže co potom dělat, když máte pocit, že jste s partnerem lidově řečeno zatvrdli? Bez milosti rozbourat, co se vám už nelíbí, a postavit to nově. Kvalitní materiál to unese. Mode­lovat jsme přece uměli už ve školce. A jak všichni dobře víme, ty nejdůležitější věci v životě se naučíme právě tam.

7 způsobů, jak rozbít vzájemnou rutinu!

Sportem proti nudě
Jak rozehnat nudu? No přece sportem! Ale musí to být pro vás především zábava, ne aby­s­te se u toho nějak trápili...

„Je mi 39 roků a vloni jsem dostala od manžela k Vánocům kolečkové brusle... V životě jsem na nich nestála, ale manžel si je koupil také se slovy, že přece ještě nepatříme do starého železa. A tak teď svištíme na bruslích,“ svěřuje se na internetovém fóru Kamila.

„V zimě zase společně ukradneme našim dětem sáňky a jdeme blbnout na kopec - no, přiznávám, že až k večeru, když tam není moc lidí... Nevěřili byste tomu, jak se krásně vyblbneme a máme pak dobrou náladu. Nuda je náš hlavní nepřítel, ale dá se přece tak lehce porazit,“ pokračuje. A že společné sportování dělá kromě dobré nálady i krásná těla, je už jen bonus pro vás.

Opepřete si váš sex

Že milování po zlaté svatbě zřejmě ztratí grády, nepřekvapí. Když ale sex není sexy už po roce, bude chyba na vašem přijímači. Co s tím?

„Po dvouletém vztahu jsem si najednou uvědomila, že jsem Jana skoro přesta­la vnímat jako muže... Byl můj milovaný přítel, bavič společnosti a úžasný kuchař, ale milenec? Na začátku nám to v posteli klapalo, ale když ze mne spadla první vlna zamilování, uvědomila jsem si, že se milujeme jako přes kopírák. Přestalo mě to bavit,“ říká třicetiletá Helena.

Jestli bojujete jenom s nudou a ne se vztahem samotným, rychle váš neslaný nemastný sex opepřete! Věřte, nevěřte, scénář boje za šťavnatější zážitky sami nosíte v hlavě. Ať už vás lákají erotické pomůcky, výměna rolí, pouta, nebo máte chuť si zahrát ve vlastním pornofilmu, jedno si zapamatujte - když se svěříte svému partnerovi, půjde nuda velmi rychle z domu.

Obnovte romantiku

Řekni, kde ty kytky jsou... to by mohly trpce zpívat ženy, jejichž poslední květinový dárek představovala leda tak živá ba­zalka do salátu...

Partnery, stižené květinovou slepotou, vyléčíte jen tak, že si jim o ně přímo řeknete. A kyticemi to jenom začíná... Zkuste se vrátit proti proudu času. Nechte se vyzvednout z práce a vyrazte si na romantickou procházku.

Oprašte partnerovu kytaru a nechte ho, ať vás zkusí sbalit na zamilované cajdáky jako kdysi... Prostřete stůl se svíčkami, další rozestavte na vanu s čepicí pěny. Dopřejte si romantickou noc v hotelu (do kufru si přibalte ilustrovanou Kámasútru, krajkové prádélko a víno, naopak pro tentokrát netrapte partnera Sexem ve městě). Zaleťte si na eurovíkend do Paříže nebo do Benátek.

Jeďte na dovolenou. Tentokrát každý zvlášť...
Na dovolenou se jezdí za odpočinkem. Vypustit starosti, stres, práci - a proč ne manžela?

„S Petrem jsme už pátý rok, čtyři roky společně bydlíme. A vzhledem k tomu, že pracujeme ve stejné firmě (i když na jiném od­dělení), ráno spolu jezdíme do práce a večer z práce. Letos na jaře jsem měla pocit, že se z nás stává jakási dvojhlavá saň. Jak Petra miluju, měla jsem ho najednou plné zuby.

Protože jsem impulzivní, hned druhý den jsem se domluvila s kamarádkou, že společně odjedeme na týdenní last minute na Rhodos. Dovolenou jsem si neskutečně užila a vrátila jsem se k Petrovi jakoby o pět let mladší,“ vzpomíná na letošní dovolenou Šárka... Když vám deset dní na pláži bez drahé polovičky přijde přece jen moc brutální, zkuste dámskou jízdu ve víkendovém vydání.

Najděte si společné hobby
Přestaňte se vymlouvat na nedostatek času a energie. Zaplaťte si spolu s partnerem třeba kurz italštiny...

„Já i manžel máme časově náročné zaměstnání a ještě vychováváme dva teenagery (stojí často daleko víc času než batolata!)... A když už jsme si smluvili ‚rande‘ po práci, často do toho jednomu či druhému něco vlezlo.

Vyřešili jsme to manažerským způsobem - zapsali jsme se společně do kurzu italštiny. Přijít o lekci znamená mrhat penězi, mimo to oba milujeme Itálii a vlastně se učíme na příští dovolenou... Do kurzu chodíme už měsíc a ještě nikdy jsme nešli rovnou domů.

Stavujeme se pak na kafi, na skleničce, tenhle týden jsme byli po letech sami dva v kině. Je skvělé chovat se po letech zase trochu jako milenci,“ svěřuje se Milena. A jestli vám nevoní pizza, zapište se spolu s partnerem do Klubu českých turistů, založte skalku nebo prubněte místní smíšený volejbalový tým.

Přestaňte medvídkovat
Zrušte zvířátka! Jestli stále tvrdohlavě nazýváte svého partnera Medvídkem, a to také na veřejnosti, jste nebezpečně blízko definitivnímu konci vašeho partnerského sexu.

Medvídkování (beruškování ve variantě užívané pro ženy) sice znamená, že jste si vážně blízko - ale je to blízkost tety Běty, která se šišlajíc naklání nad kočárek s vyděšeným miminem... To vás má rozpálit?

Vykažte všechna plyšová zvířata za dveře lož­nice a do postele si vlezte zase s Pavlem či s Petrem. Ovšem ve srovnání s ‚taťkou‘ a s ‚mamkou‘ je jakékoli zvířecí pojmenová­ní vzrušujícím a vztah tužícím výkřikem!

Dívejte se po jiných

Že jste spolu už od maturity a znáte každý čtvereční cm svého těla? Ukažte ho ta­ké jiným, tedy ve vší slušnosti.

Muži jsou lovci a vrhání pohledů po jiných ženách je v nich uloženo asi tak hluboko, jako je v ženách pud předvádět se mu­žům, vzbuzovat v nich hlad po sexu a pak si vybírat toho nejslibnějšího samce pro početí. Ne, že by léčbou uvadajícího vztahu byla nevěra!

Ale není špatné, když partner vidí, že se líbíte. Jemu to zvedne sebevědomí a možná se na vás začne dívat novýma očima. Je ale důležité nepřekročit hranici dobrého vkusu, a pokud máte žárlivce, tak na tuhle metodu boje s nudou raději rovnou zapomeňte.

Co když se nechce změnit?

Všechny výše popsané metody fungují, ale jenom tehdy, pokud to chcete oba. Opravdový průšvih nastane, jestliže se ve vzta­hu začne nudit jen jeden z partnerů. „Má přítelkyně ani nic nového nechce zkusit.

Když jsme spolu začali, chodili jsme plavat, hrát volejbal, v létě jsme kempovali a cestovali po zahraničí. Vzali jsme se a po svatbě se z partnerky najednou vyklubal lenoch. Nejdřív se jí nechtělo jezdit přes víkend pryč, pak na jednodenní výlety, teď už ji nevytáhnu ani na brusle. Tohle není žena, do které jsem se zamiloval...

Nudím se s ní a přemýšlím o tom, jestli na mne dříve svoji aktivitu jenom hrála,“ popisuje Ivan. V tomhle případě jsou ale vyhlídky na opepření vztahu minimální - na Ivana bohužel políčila oživlá nuda s krutě dobrými mimikry. Ivan si zřejmě bude muset vybrat, jestli se chce nudit až do konce života, a nebo začít znovu.

Poslední pokus o záchranu...

Zkusili jste už oddělenou dovolenou, masérský kurz i pouta v posteli, avšak místo nakopnutí vztahu jste cítili spíš stupňující se beznaděj? Než tedy vyhlásíte porážku, abyste se po letech stali opět cizími lidmi, zkuste jít na chvíli od sebe. Lépe si potom utřídíte, co a proč vám na vztahu vadí, kam chcete jít dál.

Podobný postup zvolila i Adéla: „S přítelem jsme byli pět let a stále víc jsme si uvědomovali, že v našem vztahu něco chybí. Rozhodli jsme se přehodit výhybku a zkusit se stát jen kamarády, protože bylo nemožné se jeden druhého vzdát.

Jako partneři jsme si začali chybět už hned druhý den... Po dvou týdnech nám došlo, že jsme udělali hloupost, a vrátili jsme se k sobě. Když jsem si zkusila, jaké by to bylo bez něj, nějaký stereotyp mi už vůbec nedělá hlavu. Znamená totiž, že někoho máte.“

Style vám radí

Malé kroky proti velké nudě

Proti partnerské nudě ani není třeba velkých bitev a krvavých obětí. Stačí, když změníte některé zdánlivé maličkosti ve vašem společném životě...

Víc se dotýkejte

Člověk je kontaktní živočich a krátká objetí a láskyplné polibky (klidně jenom na tvář a nebo do vlasů) dělají divy... Zkus­te také jednoduché, desetiminutové masáže. Na ženy fungují masáže chodidel, mužům dělá dobře masáž hlavy.

Obnovte oční kontakt
Sice je fajn, že se slyšíte i během sledování dévédéčka, ale kdy jste se na sebe naposled doopravdy podívali?

Posílejte si úsměvy
Kojenci se chce smát už druhý den po porodu, tak proč si tedy stejnou radost nedopřát i s vaším partnerem?

Vraťte se do před­mai­lové doby a nechávejte si ručně psané vzkazy
Že se chystáte na oběd s kolegyní a že mu zavoláte ve tři - napište to partnerovi na papírek v kuchyni. Popis milostných fantazií vložte do jeho diáře nebo laptopu. Ať v práci přijde na jiné myšlenky.

Sledujte akce, které se dějí ve vašem okolí
Máte aktivní a společenské sousedy, schopného starostu, nebo se u vás koná hodně kulturních a sportovních večerů? Nejenže se zabavíte jako dvojice, ale taky se tak seznámíte s novými lidmi, lépe poznáte svoje okolí a budete mít společné zážitky i nová témata.

(Tereza Šťastná, Style)
 
Zpět