Brambory chutnají i pečené v soli

18.09.2008 12:02

 

 

velikost textu:
 
V téhle úpravě mají "zemáky" opravdu zemitou chuť, podobnou té, pro kterou milujeme brambory pečené ve žhavém popelu. Slupka je propečená do křupava a vnitřek tak měkký, že se skoro rozpadá.
Brambory pečené v solifoto: Apetit

Brambory pečené v soli

Jen pozor na to, abyste brambory vyloupali ze slaného kabátu co nejdřív, aby je sůl nestihla příliš prostoupit.

NA 4 PORCE

Příprava: 15 minut + 75 minut pečení

Ingredience:

* 2 oloupané, překrojené stroužky česneku
* olej na vymazání formy a trochu na zakapání brambor
* 2 lžíce jehliček rozmarýnu
* 1,5 kg malých brambor, neloupaných, ale pečlivě omytých a osušených
* 3/4 kg hrubé mořské soli
* 30 g hladké mouky
* 200 ml zakysané smetany

1. Troubu předehřejte na 230 °C, horkovzdušnou na 210 °C. Kulatou formu o průměru 30 cm vytřete česnekem a potřete olejem. (Formu můžete ještě vyložit pečicím papírem, pak znovu potřít olejem a posypat česnekem.) Na dno formy nasypte byliny a na ně naklaďte hustě vedle sebe brambory.

2. V míse promíchejte sůl a mouku, pomalu přilévejte asi 120 ml vody, aby vznikla hladká směs. Nalijte ji na brambory ve formě a hlavně mezi ně.

3. Pečte na střední příčce trouby. Formu vyjměte a nechte pět minut vychladnout; vyklopte brambory na velký talíř a vyloupejte je ze slaného obalu. Podávejte se zakysanou smetanou, zakápnuté trochou oleje.

Zpět