Bramborový chleba

18.09.2008 12:05

 

 


Bramborový chleba

Vláčný a hutný chlebíček

 


Ingredience:

  • 1 kg žitné chlebové mouky  + asi 3 lžíce na podsypání
  • 3 velké uvařené, ale už vychladlé brambory
  • 4 lžičky soli
  • 3 lžičky kmínu
  • 1 lžičku fenyklu (koření nadrťte)

Na kvásek:

  • 40 g kvasnic
  • 5 lžiček vlažné vody
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku mouky

Doba přípravy: 70

Pečení: 75 minut

Počet porcí: 4

Příprava jídla:

1. Do hrnku rozdrobte droždí a promíchejte ho s moukou, cukrem a vodou. Nechte asi čtvrt hodiny vzejít na teplém místě.

2.
Brambory oloupejte a nastrouhejte do mísy. Přisypte mouku, sůl, koření, přilijte vzešlý kvásek a půl litru vlažné vody. Spojte a dobře propracujte.

3.
Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Navlhčenýma rukama z těsta vytvarujte dvě šišky a položte je na plech vysypaný moukou. Nechte v teple tři čtvrtě hodiny kynout.

4.
Potřete šišky osolenou vlažnou vodou a vložte plech do trouby. Po čtvrthodině chleba znovu navlhčete a po další půlhodině ještě jednou. Dopékejte dalších 10–15 minut; po vyjmutí z trouby hotový chléb naposledy potřete vlažnou vodou.
Zpět