![]() Sendviče s tuňákem a rukolou |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
MUFFINY S NEKTARINKAMI A ROZINKAMI
Na 12 kousků
Příprava: 20 minut + pečení 20 minut
* 80 g rozpuštěného zchladlého másla + trochu na vymazání formiček * 2 velká nebo 3 malá vejce * 200 ml mléka * 130 g cukru krupice * 1 sáček vanilkového cukru * 250 g hladké mouky * 1/2 prášku do pečiva * 70-100 g rozinek, propláchnutých a okapaných * 150 g nektarinek, nakrájených nadrobno
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry, bio * 1/2 lžičky mleté skořice * 2 nektarinky k podávání, pokrájené na plátky
1. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a formičky vymažeme máslem nebo do nich vložíme papírový košíček. Do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem. V jiné míse prošleháme máslo, vejce, mléko, cukr a vanilkový cukr.
2. Do mísy s moukou přidáme nadrobno nakrájené nektarinky, propláchnuté a okapané rozinky, citronovou kůru, skořici a směs promícháme s prošlehanými tekutými přísadami. Lžící rozdělíme těsto do připravených formiček a formu na muffiny nebo formičky na plechu vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova.
3. Upečené muffiny necháme trochu vychladnout ve formičkách a pak je vyklopíme nebo pomocí košíčku vyjmeme. Přibalíme plátky nektarinek.
DOMÁCÍ MÜSLI TYČINKY
Na asi 12 tyčinek
Příprava: 15 minut + pečení 25-30 minut
* 150 g ovesných vloček * 1 lžička mleté skořice * 50 g cukru krupice * 20 g kokosu
* 40 g sezamu * 40 g rozinek * 50 g sušených meruněk * 5 lžic tekutého medu * 100 g slunečnicových semínek * 50-100 g lískových oříšků nebo mandlí * 100 g másla + trochu na vymazání
1. Odvážíme všechny suroviny a předehřejeme si troubu na 160 stupňů. Kastrol nebo čtvercovou formu o straně asi 23 cm lehce vytřeme máslem. Meruňky a rozinky propláchneme důkladně teplou vodou a osušíme. Meruňky nakrájíme nadrobno. Oříšky nebo mandle posekáme.
2. Rozehřejeme máslo a cukr a med a mícháme do úplného rozpuštění. Potom stáhneme z ohně, vsypeme zbylé přísady a promícháme.
3. Směs lžící přeneseme do připravené vymazané nádoby a uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě asi 25-30 minut, dokud nezezlátne, a necháme úplně vychladnout. Po úplném vychladnutí plát vyklopíme a krájíme na jednotlivé díly.
SENDVIČE S TUŇÁKEM A RUKOLOU
Pro 4 osoby
Příprava: 10 minut
* 8 plátků celozrnného chleba * 1 konzerva tuňáka v olivovém oleji * 4 lžíce lučiny nebo sýra cottage * 1 mladá cibulka s natí * 1 lžíce citronové šťávy * sůl * 2 hrsti rukoly
Salátové lístky dobře opláchneme pod studenou vodou a necháme okapat nebo je osušíme. Cibulku očistíme a usekáme najemno. Tuňáka slijeme a v misce rozmačkáme se sýrem a promícháme s pokrájenou cibulkou a citronovou šťávou. Podle chuti osolíme. Polovinu chlebů potřeme tuňákovou pomazánkou, poklademe lístky rukoly a přiklopíme zbylými chleby. Krajíce přepůlíme a podáváme nebo zabalíme do papíru a plastové krabičky.
Tip
Na pomazánku použijte větší kousky konzervovaného tuňáka nebo jakoukoliv uzenou rybu. Obdobně můžete připravit pomazánku z nasekané šunky a lučiny nebo pomazánkového másla.
TORTILLOVÉ BALÍČKY
Pro 4 osoby
Příprava: 15 minut
* 4 tortilly * 6 lžic tvarohu * 2 lžíce zakysané smetany * 1-2 stroužky česneku * sůl a mletý pepř * 1 lžíce bylinek * 1 velká mrkev * půlka pórku * 2 menší barevné papriky * 4 menší rajčata * 4 lžíce strouhaného čedaru či jiného tvrdého sýra * listy ledového salátu
Tvaroh promícháme se zakysanou smetanou a ochutíme prolisovaným česnekem, solí, pepřem a jemně usekanými bylinkami. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme. Tortillové placky potřeme tvarohovou pomazánkou, posypeme nastrouhanou mrkví, usekanou cibulkou nebo jemně pokrájeným pórkem, poklademe tenkými proužky paprik, plátky rajčat a posypeme strouhaným sýrem. Nakonec obložíme omytými a osušenými listy salátu, okraje placek ohneme dovnitř a tortilly stočíme. Zabalené tortilly přepůlíme a převážeme pažitkovou natí nebo je zabalíme do papíru.
Tip
Placky můžete pro změnu potřít avokádem rozmačkaným s citronovou šťávou, solí a pepřem a obložit rajčaty, okurkou, šunkou nebo pečeným kuřecím či krůtím masem, listy salátu apod.
TĚSTOVINOVÝ SALÁT SE ŠUNKOU
Pro 4 osoby
Příprava: 25 minut
* 250 g krátkých těstovin, např. vřeténka
* 150 g karotky * 200 g fazolových lusků * 200 g dušené šunky * 2 lžíce panenského olivového oleje * sůl * citronová šťáva na dochucení
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Asi 5-7 minut před koncem varu přidáme oloupanou očištěnou karotku a nakonec i očištěné fazolové lusky a dovaříme takzvaně na skus. Těstoviny se zeleninou slijeme, krátce propláchneme studenou vodou, necháme okapat, promícháme s olivovým olejem a dáme vychladnout. Karotku nakrájíme na plátky, fazolové lusky můžeme překrájet. Šunku pokrájíme nadrobno nebo natrháme na menší kousky a vmícháme k těstovinám se zeleninou. Dochutíme solí a citronovou šťávou.
Tip
Zeleninu můžete uvařit zvlášť třeba v páře a přidat až k uvařeným a slitým těstovinám společně se šunkou. Dochucovat můžete trochou pepře a čerstvě usekanými bylinkami nebo zelenými natěmi.
QUICHE S PAPRIKAMI A SE ŠUNKOU
Příprava: 10 minut + pečení 40-55 minut
Na těsto:
* 200 g hladké mouky * 1 vejce * 100 g másla * 1 lžička soli
Na náplň:
* 1 lžíce olivového oleje * 1 cibule * 3 menší papriky * 150 g šunky * 300 ml smetany 33% * 100-150 g sýru typu ementál * 5 vajec * sůl a mletý pepř
1. Na vále nebo v robotu promícháme mouku se solí a pomocí nože nebo hnětače zapracujeme nakrájené máslo. Přidáme vejce a rychle zpracujeme vláčné těsto. Je-li těsto příliš drobivé, přidáme lžíci studené vody.
2. Těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme v lednici minimálně půl hodiny odpočinout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů a připravíme náplň.
3. Cibuli nakrájíme na plátky, papriky na tenké proužky, stejně tak i šunku. V hlubší pánvi zpěníme na oleji cibuli, přidáme papriky a na mírnějším ohni opékáme asi 5 minut. Přidáme pokrájenou šunku a ještě společně osmahneme.
4. Nádobu stáhneme z ohně a k zelenině vlijeme smetanu s rozšlehaným vejcem.
5. Nakonec zamícháme hrubě strouhaný sýr, osolíme a opepříme. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále placku o něco větší, než je forma, a přeneseme ji do máslem vymazané dortové nebo koláčové formy.
6. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Na předpečený podklad vlijeme připravenou náplň a rozetřeme ji. Koláč vrátíme do trouby a pečeme na spodní mřížce, dokud náplň nezpevní, asi 30-40 minut. Hotový quiche necháme chvíli zchladnout ve formě nebo na mřížce, poté krájíme na jednotlivé řezy.