Bramborový chleba
18.09.2008 12:05

Bramborový chleba
Vláčný a hutný chlebíček
Ingredience:
- 1 kg žitné chlebové mouky + asi 3 lžíce na podsypání
- 3 velké uvařené, ale už vychladlé brambory
- 4 lžičky soli
- 3 lžičky kmínu
- 1 lžičku fenyklu (koření nadrťte)
Na kvásek:
- 40 g kvasnic
- 5 lžiček vlažné vody
- 1 lžičku cukru
- 1 lžičku mouky
Doba přípravy: 70
Pečení: 75 minut
Počet porcí: 4
Příprava jídla:
1. Do hrnku rozdrobte droždí a promíchejte ho s moukou, cukrem a vodou. Nechte asi čtvrt hodiny vzejít na teplém místě.
2. Brambory oloupejte a nastrouhejte do mísy. Přisypte mouku, sůl, koření, přilijte vzešlý kvásek a půl litru vlažné vody. Spojte a dobře propracujte.
3. Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Navlhčenýma rukama z těsta vytvarujte dvě šišky a položte je na plech vysypaný moukou. Nechte v teple tři čtvrtě hodiny kynout.
4. Potřete šišky osolenou vlažnou vodou a vložte plech do trouby. Po čtvrthodině chleba znovu navlhčete a po další půlhodině ještě jednou. Dopékejte dalších 10–15 minut; po vyjmutí z trouby hotový chléb naposledy potřete vlažnou vodou.
2. Brambory oloupejte a nastrouhejte do mísy. Přisypte mouku, sůl, koření, přilijte vzešlý kvásek a půl litru vlažné vody. Spojte a dobře propracujte.
3. Troubu předehřejte na 220, horkovzdušnou na 200 °C. Navlhčenýma rukama z těsta vytvarujte dvě šišky a položte je na plech vysypaný moukou. Nechte v teple tři čtvrtě hodiny kynout.
4. Potřete šišky osolenou vlažnou vodou a vložte plech do trouby. Po čtvrthodině chleba znovu navlhčete a po další půlhodině ještě jednou. Dopékejte dalších 10–15 minut; po vyjmutí z trouby hotový chléb naposledy potřete vlažnou vodou.
———
Zpět